Twitter X

Jak usunąć konto na platformie X (ex-Twitter)? Poradnik

Zarządzanie swoim bezpieczeństwem – w tym profilami w mediach społecznościowych – jest dla nas wszystkich bardzo kluczowe. Co więc musimy zrobić, jeśli będziemy chcieli usunąć swoje konto na platformie X (ex-Twitter)?

Awatar Kamil Malczyk

W czasach wszechobecnego rozwoju technologicznego i przejmowania świata przez media społecznościowe, czasami naprawdę ciężko jest się połapać. Niektórzy z nas korzystają z wielu różnych portali społecznościowych, a jak przychodzi co do czego… nawet nie potrafią zabezpieczyć swojego konta.

Chyba nie trzeba nikomu przypominać, że nie wszyscy ludzie mają wobec nas dobre zamiary. Z tego właśnie powodu powinniśmy dbać o swoje bezpieczeństwo – także w sieci, gdzie czyha na nas masa potencjalnych zagrożeń. W tym poradniku wyjaśnimy jak usunąć swoje konto na platformie X (ex-Twitter) i z czym się to w ogóle wiąże.

Jak usunąć konto na X (ex-Twitter)?

W zależności od podejścia firmy, w tym również jej polityki, proces zarządzania swoim kontem w przypadku – nawet na pozór podobnych portali – może się od siebie naprawdę znacznie różnic. Najlepszym przykładem jest chyba Snapchat, gdzie aby usunąć swoje konto, trzeba… no, naprawdę nieźle się pogimnastykować.

X (ex-Twitter) - jak usunąć swoje konto

W przypadku platformy X, nazywanej nadal przez wielu zgodnie z poprzednią nazwą – Twitter – proces ten jest zdecydowanie prostszy. W przypadku strony internetowej wystarczy kliknąć przycisk „Więcej” po lewej stronie, następnie przejść do zakładki „Ustawienia i prywatność”, „Twoje konto”, „Dezaktywuj swoje konto” – „Dezaktywuj”.

Na szczęście X (czy jak niektórzy wolą Twitter), jest pod tym względem bardzo przejrzysty i nie ma zbyt wielu różnic między stroną, a aplikacją mobilną. Aby usunąć konto poprzez aplikacje, należy wysunąć pasek z lewej strony, a następnie przejść do: „Ustawienia i prywatność”, „Twoje konto”, „Dezaktywuj konto”, „Dezaktywuj”.

Logo TechnoSTREFA TechnoStrefa.com

Najlepsze menedżery haseł – Przegląd 2024

Aby nasze konta były bezpieczne, hasła do nich powinny się od siebie różnić. Idealnym rozwiązaniem są menedżery haseł, które najpierw wygenerują za Was „silne” hasła, a następnie będą ich dokładnie pilnować, aby nikt nie uzyskał do nich dostępu!

Czytaj artykuł

Co warto wiedzieć o usunięciu konta?

Przede wszystkim, jeśli Wasze konto lub urządzenie z dostępem do niego zostanie skradzione, nie oznacza to, że nie uda Wam się go odzyskać. Jak możemy dowiedzieć się z panelu „Co jeszcze warto wiedzieć” – przywrócenie konta jest możliwe w ciągu 30 dni od dezaktywacji, jeśli była ona przypadkowa / nastąpiła w wyniku błędu.

X (ex-Twitter) - usuń swoje konto
źródło: X (ex-Twitter) – dezaktywacja konta

Z innych kwestii, możemy się dowiedzieć również, że niektóre informacje dotyczące nasze konta mogą być wyświetlane w wyszukiwarkach Google / Bing nawet po dezaktywacji. Co więcej, pobranie danych konta jest możliwe jedynie przed dezaktywacją, po wcześniejszym wysłaniu odpowiedniego wniosku.

Czy mieliście kiedyś taką sytuację, że chcieliście usunąć swoje konto na jakiejś stronie lub w aplikacji mobilnej, ale nie wiedzieliście jak to zrobić?

Awatar Kamil Malczyk

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Na razie brak komentarzy.
Bądź pierwszą osobą, która wyrazi swoją opinię!
Starsze komentarze Nowsze komentarze


Przeszukaj portal TechnoStrefa.com

Pokaż wszystkie wyniki

Brak wyników.